Asker kommune
– en liten smakebit
Asker sentrum
I Asker sentrum kan du ha en deilig, avslappende sommerdag i urbane omgivelser. Det er muligheter til å handle i små nisjebutikker eller i de kjente kjedebutikkene, låne bøker, gå på kino, klippe håret, få massasje, gå på kafé, eller bare «være». Sitte med en is i hånden på en av fortauskaféene og se på folkelivet som flyter forbi. Her er det lett å finne et sted der du kan spise en bedre middag, enten du foretrekker at maten er kortreist, eller at den gir deg eksotiske assosiasjoner. Du kan også nyte kunst, eller bare slå av en prat med kjente du møter på din vei.
Semsvannet er et av Askers mest populære utfartsmål, og her kan du lett nyte noen deilige sommertimer. Du kan gå eller løpe runden rundt vannet, og gjerne ta deg en dukkert underveis. NaKuHel har dessuten både kafé og flere aktiviteter å by på. DNT Asker turlag, har som utgangspunkt at du alltid skal ha en blåmerket sti i nærheten. Det er med andre enkelt å finne skogens ro etter en travel dag i sentrum.
Foto: Vibeke Glosli
Holmen
Lengst nord i Asker ligger alt til rette for en sporty sommerdag. Her kan du både bade, gå tur og kjenne på makspulsen. På og rundt Holmen er mange ulike idretter representert med sine anlegg.
Holmenskjæret er en av Askers fem strender som er beæret med kvalitetsstemplet blått flagg, og tilbyr blant annet sandvolleyball og fotballbinge i tillegg til slaraffenliv. På fine sommerdager dukker også isvogna opp med en kjærkommen mulighet til å kjøle seg ned.
Parkerer du bilen ytterst på Nesøya og tar deg over til bilfrie Brønnøya, kan du gå en vakker tur fullstendig blottet for urban støy.
Asker museum og kunstnermiljøet i Asker på starten av 1900-tallet er sentrert rundt blant annet Otto og Tilla Valstad som bodde nettopp her. Den vakre og særpregede museumshagen må du selvfølgelig få med deg.
Foto: Vibeke Glosli
Dikemark og Heggedal
Er det et område i Asker der man kan se nytt og gammelt i skjønn forening, så må det være i Heggedal og på Dikemark. Her kan du besøke bygda i bygda, og få den rette sommerstemningen.
Området rundt det delvis nedlagte Dikemark psykiatriske sykehus er magisk vakkert, og byr på mye
historie og fin natur. Kanskje en omvisning på Dikemark psykiatriske museum, som er åpent etter avtale. Ta turen til Heggedal innimellom de nybygde husene og gjør deg kjent med et nytt og urbant torgmiljø. Heggedal sentrum kan du gjøre en god handel, eller du kan la små og store få boltre seg i sykkelparken. Gjellumvannet, midt i Heggedal, byr på badeplasser og fine steder der du kan sitte og nyte sommerfreden.
Foto: Vibeke Glosli
Vollen
Båtbygging og isskjæring har vært viktig i Vollens historie. Nå er båtene ferdigbygget før de kommer hit, og isbitene klirrer godt i glasset når du nyter sommeren på brygga. Det er nemlig et yrende folkeliv her nede ved sjøen i Vollen om sommeren, enten folk kommer med bil, buss, sykkel eller båt. Elnestangen er et yndet sted for overnatting i telt eller med hengekøye. Her finner du også Barnas blekkulfsti for de minste, der de lærer om dyreartene i området. I Vollen sentrum kan du få med deg gode kunstog håndverksopplevelser i form av galleri, smykkegalleri og keramikkverksted. Her er det også mange hyggelige nisjebutikker med høy kvalitet og lekre produkter.
Foto: Vibeke Glosli
Slemmestad
I Slemmestad bestemte naturen seg for å trå til og lage en geologisk skattekiste. Slemmestad er en del av Oslofeltet, et landområde som lå godt bevart under isen i siste istid. Man kan grave etter fossiler i steinuren bak bensinstasjonen, observere spennende steinarter og formasjoner i naturen og lese på lærerike informasjonstavler rundt Slemmestad sentrum. Cementmuseet og geologimuseet, også kjent som Triloboxen, forvaltes av biblioteket som ligger på innbyggertorget i det «nye» sentrum. På grunn av ombygging er sentrum flyttet inn i paviljongen. Fra Slemmestad er ikke veien lang til mer sørlandsidyll på Nærsnes. Isskjæringen har vært viktig næring i Nærsnes sin historie. Dagens isbaroner i området må kunne sies å være isselgerne på campingplassen, og da er isen adskillig mykere og søtere enn de blokkene man skar ut fra de mange dammene.
Foto: Vibeke Glosli
Spikkestad og Røyken
Spikkestad sentrum er i seg selv et hyggelig sted å tilbringe en deilig sommerdag, med en koselig kafé og det spennende kirkebygget Teglen kirke og kulturhus, i enden av en togstrekning. På vei mot Røyken kan du for eksempel stoppe innom Tingstedet på Grini Østre. Her går historien helt tilbake til 1700-tallet da dette var det faste tingstedet for Røyken ikke langt fra middelalderkirken. Dette er også en del av oltidsveien. Hyggen, i skråningen ned mot Drammensfjorden, er kjent for å være et frodig område, og her dyrkes mye frukt og bær. Du kan for eksempel ta en runde golf og dermed kombinere vakre omgivelser, frisk luft og en sving med golfkølla. Vil du ha litt mer action, kan du ikle deg klatresele og gi deg i kast med noen av klatrerutene du finner i området rundt Hyggen.
Foto: Torbjørn Tandberg
Sætre
Vil du oppleve søndre Asker, ikke la Google Maps lure deg til å ta kjappeste vei. Følg fylkesveien, og ta deg tid til noen spennende avstikkere. Åroselva som har leiet sitt langs veien. Ikke så imponerende å se til, men en god lakseelv, der det er tatt noen ganske solide eksemplarer. Elva renner ut ved Åros, et sted med lange tradisjoner for hytteliv og badeliv. Like utenfor Åros sentrum ligger en av de mange gårdene som satser på besøksvirksomhet i tillegg til gårdsbruket. Her er det gårdsbakeri, selskapslokaler og et «visningsrom» i fjøset der man kan betrakte dyra gjennom store glassvinduer.
Sætre sentrum har gjennomgått en forvandling de siste årene. Mye gammelt har veket plass for boligbygg, forretningslokaler og serveringssteder rundt torget. Båthavna med gjesteplasser ligger også i sentrum, og bidrar til sommertrafikk i Sætre. Litt lenger sydover på toppen av Storsand og gårdsveien innover, er et fint utgangspunkt for den som vil oppleve Hurummarka. I området er det flere gårder som er verdt et besøk. Litt lenger ned i bakken ligger et galleri. Her er det kunstutstillinger, antikvariat med over 20.000 titler og en uformell pub som av og til serverer sveler.
Foto: Torbjørn Tandberg
Filtvet og Tofte
Ved Filtvet brygge legger sommerbåtene fra Aker Brygge til. Folk strømmer i land for å tilbringe dagen på Filtvet. Filtvet fyr er dag også et kulturhus, drevet av lokale ildsjeler, med utstillinger og arrangementer. I kjelleren finner vi et fyrmuseum – og ikke minst verdens minste kino med tre sitteplasser. Det de fleste først legger merke til når de kommer til Filtvet brygge, er de store palmene. Tidligere lå det et hotell her, i dag er det restaurant med middelhavsbuffet, uteservering og egen strand. Reiser du videre sørover mot Tofte, er det første som møter deg industriområdet etter celluloseproduksjonen. Den var livsgrunnlaget for stedet i 117 år som tok slutt i 2014. Tofte sentrum er i ferd med å bli et nytt utfluktsmål for dagsgjester. Innenfor en radius på noen hundre meter i Tofte sentrum, finnes det meste for å oppleve et kortreist Syden på en sommerdag. På Tofte er det mange spesialbutikker tilbyr alt fra bøker og vinylplater til greske delikatesser. Medbragt mat er ikke nødvendig – spisestedene på Tofte lokker med både norsk, gresk og kinesisk mat – få skritt fra nærmeste strand. Litt syd for sentrum ligger Roald Amundsens polarskute «Maud» og venter på sin endelige skjebne. Her ifra kan du følge en fin kyststi til Holmsbu.
Foto: Torbjørn Tandberg
Holmsbu og Klokkarstua
På den ytterste spissen av Hurumlandet, på Rødtangen, ligger klokketårnet fra 1903. Klokka på «Nebba» fungerte som tåkeklokke og er restaurert av en venneforening. Svabergene ved klokketårnet er en populær badeplass. Kanskje var det ved Nebba den første huring havnet da han hadde fulgt iskanten nordover for rundt 6 000 år siden. Han ble værende og sikret de første generasjonene i Hurum. Mellom Rødtangen og Holmsbu finnes det flere spor fra førhistorisk tid: en dyssegrav fra yngre steinalder og gravrøyser fra bronsealderen, alt lett tilgjengelig og med god informasjon på skilt ved parkeringsplassen. Holmsbu omtales gjerne som «Ditt nærmeste sørland». Turismen levde side om side med fiskeriene blant de hvite trehusene allerede på 1800-tallet. Badelivet i Holmsbu der du kan slentre langs havna og beundre båtene langs gjestebryggene. Eller du kan velge om du vil kaste deg i vannet eller vasse langsomt ut. Du behøver ikke gå langt, Hotellstranda ligger midt i sentrum, nedenfor badehotellet. Her ligger en badeflåte, som også kan by på badstu, om du skulle bli litt frossen.
Rundt Henrik Sørensen samlet det seg en koloni av kunstnere, og mange sentrale verk i norsk kunst har motiver fra Holmsbu. Kunstnerne satte spor for ettertiden. Holmsbu billedgalleri, med bilder av Sørensen selv og et par av de andre kunstnerne. Bygget selv er også verdt et besøk, der det ligger som en skjult borg i skogen. I Holmsbu kirke er nærmere 20 kunstnere representert med sine utsmykninger.
På Klokkarstua er prestegårdsalléen det første vi legger merke til. De 53 lindetrærne mellom prestegården og kirken ble plantet for over 100 år siden. Murkirken ble bygget i katolsk tid, i 1150. Senere ble den bygget om, blant annet for å huse gravkammeret til Iver Huitfeldt, Hurums sjøhelt som omkom i den store nordiske krigen.
Helt nede ved Drammensfjorden, på Verket, har kiterne funnet de perfekte forholdene for sin sport.
Foto: Torbjørn Tandberg