Gildeskål kommune
Foto: Renate Sandvik

Gildeskål kommune
Flott natur og full av historie

Gildeskål kommune er med sine høye fjell, dype fjorder og mange øyer en perle langs Nordlandskysten. Gå på en av Nord-Norges lengste sandstrender eller opplev utsikten fra en av fjelltoppene. Å eg veit meg et land skrev Elias Blix. Kom å opplev hvorfor.

Gildeskål kirkested

Rett utenfor Inndyr finner du Gildeskål gamle kirke, en middelalderkirke der det spekuleres i at noen av St. Thomas relikvier ligger.
Nordlandsmuseet har omvisning daglig gjennom sommeren, her er også prestegårdbutikk med lokal mat, design og kafe. Velkommen!

Elias Blix-tunet og Sandhornet

Et steinkast unna Våg havn ligger Elias Blix-tunet. Lær mer om salmedikteren, professoren, politikeren og målmannen mens du tusler langs Blix-stien til bautaen.
Sandhornet er et godt kjent landemerke og har en fantastisk utsikt over øyene. Fra toppen kan du se Bodø og Lofoten i nord og Helgeland i sør på en klar godværsdag.
Turen opp starter ved ferjeleiet i Horsdal og er merket. Med rolig gange og mange pauser tar turen ca 6-7 timer.

  The Nord Land og glømda staden

  En annen tid, et annet sted – lite vet de som passerer forbi, hva som skjuler seg noen hundre meter fra Kystriksvegen. En gammel bosetting, et thailandsk landskap, et samisk bygg. Eller er det det?
  Den glömda staden er et ikke-sted, en scene bygget for noe som kunne ha hendt, men nå er den tom og venter på sin framtid. Oppført i 1996 og er en del av kulturlandskap Nordland.

  Bildet viser Sørarnøy havn sett fra vest. Foto: Trygve Førde


   Láhko nasjonalpark

   Å vandre i Láhko nasjonalpark er en spektakulær opplevelse. Overalt finner du spor av de geologiske prosessene som har bearbeidet Kalkspatmarmoren som er den dominerende bergarten i nasjonalparken. Dette har resultert i at du kan finne grotter, sprekker og fantastiske mønstre i fjellet overalt, i tillegg til jordbruer, vannlåser og underjordiske elver. Turalternativ finner du på www.telltur.no, husk fiskestanga!

   Bildet viser Ertenvåg Nygårdsjøen. Foto: Trygve Førde


    Fakta om Gildeskål kommune

    Kommunesenteret er Inndyr. Kommunen har et areal på 664 kvadratkilometer hvorav 500 ligger på fastlandet. De største øyene er Sandhornøy, Sør- og Nord-Arnøy, Fugløya, Fleina og øygruppa Fleinvær.

    Bildet viser Våg havn. Foto: Trygve Førde


     Gode opplevelser

     Gildeskål med sykkel: På Inndyr kan du leie sykkel og utforske området rundt. Gildeskål Kirkested, fottur til Høgfjellknubben eller ta fergen over til Sandhornøy for dagen. Langsanden på Sandhornøy er verdt et besøk! Sykler kan også leveres til andre steder i kommunen etter avtale, kontakt Gildeskål Vekst.
     Salmon Center: Her kan du stå midt blant laksen i vårt innendørs akvarium, før vi tilbyr deg en forfriskende tur på sjøen. Vi kjører båt ut for å besøke et av våre sjøanlegg, og se hvordan den daglige driften foregår. På Gildeskål Forskningsstasjon AS driver vi forskning i både små- og storskala. Det vakre landskapet rundt er med på å gjøre visningsturen til en helhetlig opplevelse. Kontakt Salmon Center for bestilling.
     Kajakktur i skjærgården: Lei kajakk eller kano og utforsk skjærgården og småøyene. Utleiesentral ligger på Inndyr, men kan også leveres til andre steder i kommunen etter avtale, kontakt Gildeskål Vekst.
     Kystfortet Nordarnøy: Tysk festningsanlegg fra 2.verdenskrig, bygd 1941/42. Anlegget ligger på Nordarnøy om lag 6 km fra fergekaia på Sørarnøy. På stedet står 3 originale 15 cm kanoner og det finnes kommandotårn, bunkre og tufter etter leirområdet. Digital opplevelsesløype tilgjengelig, les mer HER.

     Andre tilbud og arrangement: Se www.gildeskål.com

     Bildet viser Inndyr havn fra nord. Foto: Trygve Førde


     Meld deg på vårt nyhetsbrev