Kristiansund kommune

Kristiansund kommune
Klippfiskby med levende tradisjoner

Kristiansund ligger vakkert til, ytterst mot havet på fire øyer som sammen danner et unikt havneområde. Man tror at Norges første bosettere holdt til her. Kristiansund ble nesten utslettet i 1940, nærmere 900 hus brant ned etter bombing av byen. Den byen som møter besøkende i dag er bygget opp i løpet av de siste 50 år. Byen mistet sitt gamle særpreg, noe som er synlig for den som besøker den gamle bydelen på nedre del av Innlandet. Men den nye byen har også fått et særpreg; legg merke til de glade fargene som husene er malt i, og se hvordan sentrum på Kirkelandet har vendt husene med gavlsiden ut mot gaten eller kaia, slik klippfiskbryggene ble og blir bygget. Kristiansund er en ren, vakker og åpen by som favner om havna. Kristiansunderne er mennesker som har én ting felles, som kanskje ikke er så vanlig – de lever livet og nyter hvert sekund når byen blir satt i et positivt fokus. Det er et meget aktivt kulturliv med deltakelse i alle. Foto: Petter Ingeberg

  Varden utsiktspunkt

  Varden er en gammel vaktplass og ligger 78 m.o.h. med storslagen utsikt til skipsleia med fiskeværet Grip i horisonten. Panoramaet går 360 grader rundt med Nordmørsfjellene som mektig bakgrunn. Et gammelt tretårn ble i 1892, til byens 150-årsjubileum, erstattet med et karakteristisk murtårn. Dette tårnet ble revet i 1976 og erstattet med en kopi som ble innviet 8. mai 1983. I 1992 ble en kopi av det gamle tretårnet gitt i gave til Kristiansund kommune fra utflyttede kristiansundere i Oslo.
  Åpent hver dag, gratis adgang og kikkert i toppen på Varden, hvor man kan beskue fjell,fjorder på Nordmøre.

  Foto: Petter Ingeberg


   Norsk klippfiskmuseum

   Museet ligger i Milnbrygga på Gomalandet i en stor og velholdt klippfiskbrygge med den eldste delen bygd så tidlig som i 1749. Brygga (pakkhuset) ble brukt til klippfiskproduksjon og et besøk på museet gir både et visuelt og sanselig bilde av det som kom til å bety så mye for Kristiansunds utvikling fra 1700-tallet og frem til etterkrigstiden. Man kan fremdeles lukte salt og klippfisk i den gamle brygga!
   Besøk museet og lær om klippfiskproduksjon på tradisjonelt vis gjennom bilder, samt via fortellinger fra kunnskapsrike guider. I tillegg har museet café hvor smaksprøver av bacalao serveres - dette inkludert i billettprisen.
   Museet er åpent for publikum i sommersesongen.

   Foto: Petter Ingeberg


    Grip

    Besøk den bittelille øya med den store historien! En gang var dette Norges minste kommune, nå bor det bare folk her på sommeren. Den pittoriske bebyggelsen er sjarmerende og fargerik. Mellom husene ligger den over 500 år gamle og flotte stavkirken. Her er også åpen kafe sommerstid.

    Foto: Petter Ingeberg


     Redningsskøytestasjon

     Skøytestasjonen i Kristiansund dekker området fra Smøla i nord til Harøysundet i sør.
     Kommer du sjøveien sørfra kjører du under brua i Sørsundet. Hold babord etter passert hurtigbåtterminal og ta inn sundet mot Vågen, der du får skøyta på babord side innenfor losbåtene. Nordfra tar du inn under brua i Dalasundet (Nordsundet), og holder styrbord inn mot Vågen. Fra land finner du skøyta rundt tre minutters spasertur fra rutebilstasjonen, i retning ISP-terminalen (bl.a. hurtigrutekai) og NAV-kontoret. Du finner skøyta ved enden av veien som går mellom disse to bygningene. I Harøysund er redningsskøyta enten fortøyd på moloen nord om gjestehavna, eller på Allmenningskaia.


     Meld deg på vårt nyhetsbrev