Sveio
Utsikt mot Siggjo. Foto: Ellen Tveit

Sveio
– midt i leio

En kunst- og naturopplevelse i havgapet, kafebesøk i lune Førdes- pollen, topptur med utsikt over «hele» Sunnhordland, eller en fredeleg vik der du kan bade helt for deg selv. I Sveio finner du alt dette, og mer til. Kommunen ligger «midt i leio» for reisende både på sjø og land.

  Ryvarden kulturfyr

  Fyret ligger på neset der Bømlafjorden slutter og det åpne havstykket Sletta begynner. Her er sjøen sjelden rolig nok til at du kan legge til med båt. Men i Mølstrevåg er det mulig å finne en uthavn der en kan gå i land. Turvegen som slynger seg 2 km utover mot fyret, er en opplevelse i seg selv. Ryvarden Kulturfyr har flotte utstillinger, kafe med enkel matservering, gal¬leributikk og overnattingstilbud.
  www.ryvarden.no
  Foto: Gunn Bente Håvardsholm


   Førde

   Innerst i Førdespollen ligger den idylliske bygda Førde, med en rekke tilbud i gangavstand fra gjestehavna. Her blir du ønsket velkommen til ny båthavn med alle fasiliteter, og med en trivelig kafé på kaien. 500 meter fra gjestehavna er det butikk, og ved riksveien (ca 1 km fra havna) ligger den populære Gjenbruksløa – proppfull av små og store bruktfunn. Bygda har også flott badeplass, og et nettverk av turstier.
   Foto: Ellen Tveit


    Rex garden

    Rhododendronparken på Lauvneset i Førde, ligger også i gangavstand (ca 1 km) fra gjestehavna. Dette er en spesiell naturpark med over 1000 rhododendron og andre planter. De fleste plantene er importert fra Skottland, og finnes ikke andre steder i Norge. Rododendron Rex, som parken har namnet fra, er og vil bli plantet ut i parken i store mengder. Det blir også plantet ut stauder, busker og trær som trives i furuskogen, som er det beste jordsmonn og vekstvilkår for rhododendron og beslektede planter. Parken vil være i stadig utvikling. Nye områder i parken og rundt om i bygda vil bli plantet til etter hvert.
    Treskulpturene i parken er laget med motorsag av den lokale kunstneren Kenneth Ravn Ottesen. Initiativtaker til parken er Olav Furre. Parken ble åpnet i 2014.
    Foto: Ellen Tveit


     Valevåg

     Ved den tidligere ferjekaien i Valevåg kan du legge til med båt. Her er det nærbutikk med kafé, og flere besøksmål i gangavstand fra kaien. Den særpregete Einstadbøvoll gard har 18 fredede bygninger. Gården er i privat eie og i full drift. Omvisning etter avtale på tlf 53 74 22 34.
     Komponisten Fartein Valen (1887-1952) bodde i Valevåg store deler av livet. Han var svært knyttet til heimbygda og landskapet der, og det har sett sitt preg på komposisjonene hans. Omvisning i komponistheimen etter avtale på tlf. 53 74 80 00. www.farteinvalen.no.
     Ved friluftsområdet i Leirvåg ved Valevåg, ligger en nyrestaurert kolerakirkegård, kjent som inspirasjonskilden for Valen sin mest kjente komposisjon, ”Le Cèmetiére Marin”. Tilgjengelig fra sjøen eller på sti fra Nappabrua. Badeplass og toalett i Leirvåg.
     Fra Valevåg (Einstadbøvoll) går det merket tursti til Sveios høyeste fjell, Trollavassnipen, 432 moh. Fra toppen ser du nesten fra Stavanger til Bergen på en klar dag.
     I Valevåg er det også campingplass med kafe.
     Bilde: Valenheimen. Foto: Ida Kristin Vollum


      Buavåg

      I småbåthavna i Buavåg har Sveio båtforening gjesteplasser. Småbåthavna ligger like ved ferjekaien, og her er det dusj og toalett, ferskvann, søppelkonteiner og sjøsettingsrampe. På kaien er det også sandvolleyballbane og tennisbane. I gangavstand fra kaien finnes det badeplass både i sjø (Grunnavåg) og ferskvann (Storavatnet). Det er bussforbindelse til Haugesund og Sveio sentrum (ruter på www.skyss.no). Har du sykkel, er flere turmål innen rekkevidde – f.eks Ryvarden kulturfyr (se egen omtale) eller Sveio sentrum med flere butikker og kafeer, bibliotek, lege og apotek.
      Bilde: Båthamna i Buavåg.


       Nordsjøløypa

       Fra Buavåg kan du følge Nordsjøløypa (www.nordsjoloypa.ivest.no) sørover mot Ryvarden. Hele denne turen tar ca 5 timer én vei, men det er også mulig å gå deler av turen. Den første etappen, «Gullstien», tar ca 1 time, og går på gammel ferdselvei og sti til de gamle gullgruvene på Hovdaneset. Her ble det funnet gull på 1870-tallet, og gullet ble utvunnet og vasket i Buavåg i et par tiår før gruveselskapet gikk konkurs i 1893.
       Foto: Kristin Vollum


       Meld deg på vårt nyhetsbrev