Våre viktige ambassadører

LEDER RS-MAGASINET nr 4/2017

I år har over 40.000 barn vært om bord i en Elias-båt. Den lille redningsskøyta har fått venner over hele landet. For oss i Redningsselskapet er han en viktig ambassadør og et godt forbilde for våre yngste venner. Elias-klubben har over 10.000 medlemmer, og vokser raskt. I høst kom det en ny helaftens spillefilm om den lille sjarmøren. Nå er han blitt mer urban. Lunvik er byttet ut med Storhavn. Vennene har fått caps og synger rap. Han som oss, må ta inn over seg at verden byr på forskjellige utfordringer og at et miljøskifte kan gjøre godt innimellom. Elias har sine egne sjøvettregler, han er et forbilde, ja til og med en sjøens helt for mange. Det liker vi, og jeg er sikker på at mange tusen foreldrepar også liker det.

Å snakke om politikerne som våre ambassadører kan være å dra den for langt. Men for Redningsselskapet er det alltid viktig å kunne snakke med premissleverandørene rundt oss.

Når lokalavisen trykker et bilde av en ferierende samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen i RS-genser og RS-caps mens han venter på en ferge på Vestlandet, ja, så blir han en god ambassadør og jeg litt stolt. Det så det ut som han var også. For en organisasjon som vår, som er avhengig av gavmilde donatorer, forutsigbare tilskuddsordninger og innsamlede midler, er det viktig å få fortalt både lokal- og stortingspolitikerne om hvor mye vi bidrar med til felleskapet. Derfor må vi ofte til Stortinget for å gi råd, eller fortelle hvor skoen trykker. Samfunnsbidraget vårt utgjør over to milliarder årlig. Det kommer frem i en rapport som analyseselskapet Menon gjorde for Redningsselskapet i 2016. Det er tre og en halv ganger vårt eget årsbudsjett. Summen fra rapporten utgjør beløpet myndighetene måtte ha brukt for å gjøre den jobben som vi gjør.

Når vi får besøk av politidirektør Odd Reidar Humlegård, er det fordi
han verdsetter jobben vi gjør. Det er også fordi han ønsker å forene krefter, eller å se våre ressurser som en del av et større bilde. Det liker vi å kalle samhandling. At vi kan jobbe sammen, har vi bevist gjennom samarbeidet vi gjorde i Middelhavet. Et samarbeid som sørget for at 6.500 flyktninger fant en trygg havn på Lesvos i Hellas. Nå handler det om hjemlige farvann. Hvordan kan vi utnytte hverandres ressurser for å optimalisere beredskapen lang kysten. På den måten blir vi hverandres gode ambassadører med respekt for at jobben vi utfører utfyller hverandre, men kan ha helt forskjellig innhold.

At vi er blitt en del av den internasjonale redningsfamilien har vi fått grundig understreket gjennom de mange prisene våre sjøfolk og vår organisasjon har blitt tildelt de siste par årene. Lars G. Solvik er en av våre mange skippere. I høst mottok han prisen «Master of the Year» under prisutdelingen «Safety at Sea Awards 2017» i London. Sammen med hundrevis av sine kolleger om bord på redningsskøytene utgjør de verdens beste ambassadørkorps.

Våre vimpler vaier på mange redningsbåter i Hellas, og vi var sterkt involvert da vår søsterorganisasjon i Hellas, Hellenic Rescue Team, mottok Nansen-prisen fra FNs høykommissær for flyktninger i 2016. At vi sitter i styret til International Maritime Rescue Federation (IMRF) gjør oss synlige langt utover Norges grenser. Hvert år deltar vi
i et utvekslingsprogram med IMRF, hvor frivillige sjøreddere fra andre europeiske land kommer hit til oss og lærer hvordan vi jobber. Når de reiser hjem, gjør de det som ambassadører for oss, men ikke minst som ambassadører for vår felles sak: At sjøen skal bli et tryggere sted for alle.

«Jeg vet hvordan julenissen har det på jobb. Etter en dag på jobb med Elias er du veldig fornøyd. Det er utrolig givende å glede barn, og ungene har gitt meg utallige historier», sier Steinar Bredesen. Når han ikke kjører Elias-båt, er han matros om bord på den ordentlige redningsskøyta «Eivind Eckbo» i Tønsberg. Han bor i Sandefjord hvor han driver eget sikkerhetsfirma, men pendler gjerne rundt i hele distriktet for å spre trygghet og glede blant båtfolk og unger. Vi er så heldige å ha 3.000 frivillige ambassadører landet rundt. De er enten mannskap på en av våre 25 frivillig bemannede redningsskøyter, kjører Elias-båt, selger lodd og steker vafler på en tilstelning, er instruktører for barn på sommerskoler, markører på øvelser eller driver vedlikehold på båter og baser. Sånn kan vi holde på… Redningsselskapet er et Norge i miniatyr. Våre ambassadører er med på å styrke omdømmet.

> (åpner i en ny fane)»>Du kan lese RS-Magasinet 4/2017 her >>

RS-MAGASINET


Frode Pedersen

Frode Pedersen begynte som ansvarlig redaktør for Redningsselskapet medlemsblad – Trygg på sjøen – i januar 2013. Han kom fra stillingen som redaktør i Båtliv og Norsk Maritimt Forlag hvor han var ansatt fra 2005 til 2013. Han har over 35 års erfaring fra norsk presse. Da han begynte i Båtliv, hadde han vært 21 år i Aftenposten, som fotojournalist, nyhetsjournalist og reportasjeleder. I løpet av vinteren og våren 2013 sørget Frode Pedersen for å gi magasinet et stort løft både utseende- og innholdsmessig. Medlemsbladet fikk navnet RS-Magasinet og markerte seg fra første utgave som et magasin som legges merke til, både av medlemmer av Redningsselskapet, båtbransjen, politikere og andre som har et nært forhold til sjø- og båtliv. Frode Pedersen er en viktig stemme for trygghet på sjøen. Han har tatt modige standpunkt og rettet søkelys på en rekke punkter som har ført til både regelendringer og viktig debatt. Hans ledere i RS-Magasinet blir derfor lagt merke til. De fleste av dem er fortsatt aktuelle som verdifull lesning og som veiledere. Vi har derfor valgt å samle lederne i VELiHAVN.