Eigersund kommune
Gestehavna ligger midt i Egersund sentrum. Foto: fotografenas.no

Eigersund kommune
Et kjærkomment ly

Som en naturlig molo ligger Eigerøya og skjermer fastlandet innenfor mot Nordsjøens mektige bølger. Et kjærkomment ly for båtfarende mellom Lista og Nord Jæren har gitt gode forhold for båter og skip i flere hundre år. Gjestehavnen ligger midt i byens sentrum. Her finner du butikker, kafeer og parker omkranset av hyggelig eldre arkitektur.

Hauen

Midt i sentrum finner du Egersunds «middelalderby». Her er tuftene de samme som da området ble utbygd en gang på 1700 tallet. Hauen har grodd opp av seg selv, utviklet seg fra behov og bruk, ikke etter noen byplan. I dag finner du restauranter, kro og en koselig liten sjokoladefabrikk på Hauen.

Egersund Fayansemuseum

Ligger i det gamle fabrikklokalet i Egersund sentrum. Her vises et utvalg av fabrikkens produksjon og 132 årige historie.

Trehusbebyggelsen

I Egersund er en av de best bevarte i Norge. Store deler av sentrum er nå regulert til antikvarisk spesialområde.

  Egersund sentrum

  Gjestehavna ligger i Egersund sentrum med et yrende liv sommerstid. Trivelige gågater og koselige hvite trehus er fine kulisser for gode butikker, kafeer og puber. Stedet blir ofte kalt ”sørlandsbyen på vestlandet” eller ”Okka by”. Bystatus fikk stedet på slutten av 1700-tallet og flere hus fra dette århundret er fortsatt i bruk i området rundt Storgata eller gågata. Etter en brann på midten av 1800-tellet ble Strandgata, datidens hovedgate, bygget opp på nytt. Mot sjøen ligger kjøpmennenes og skipsredernes eiendommer, mens sjømenn, håndverkere og andre holdt til i skråningene på motsatt side av gaten. I byen legges stor vekt på å beholde den historiske identiteten og man finner en lett roen og den gode stemningen.


   Egersund Chocoladefabrikk

   Midt i Egersund sentrum ligger sjokoladefabrikken som byen er så stolt av. Her finner en håndlaget sjokolade i alle fasonger og smaker. Er en heldig får en også være med ned i kjelleren for å lage sine egne søtsaker. En attraksjon for byen som ble startet opp av ildsjeler og med nærmere tusen lokale aksjeeiere. På generalforsamlingen blir overskuddet delt ut i form av underholdning og sjokolade. Ligger i et lite trehus byens eldste del Hauen.


    Eigerøy fyr

    Tar seg like godt ut i sol og sommer som vinter og ruskevær. Den gamle fyrvokterboligen er restaurert og er kafè på søndagene om sommeren.


     Varberg

     Byfjellet med egen mast på toppen gir utsikt over sjøen, byen, bebyggelsen rundt samt innlandet med gårder og beitemarker. Rundt fjelltoppen finner en også skilt som forteller historien til hva en kan se. En fin gåtur fra sentrum.


      Skøytestasjonen i Egersund

      Skøytestasjonen i Egersund dekker området fra Farsund i sør til Haugesund i nord. Redningsskøyta «Emmy Dyvi» er stasjonert her. Denne skøyta tilhører Emmy Dyvi klassen, er 20,4 meter lang og gjør 24,9 knop. «Emmy Dyvi» har et mannskap på fire. Stasjonen ligger på Steinbrygga i indre havn, rett nedenfor den gamle hvite trekirken i Egersund, som også ligger rett ved småbåthavna.

      Redningsselskapets skøytestasjon (Steinbrygga):
      Telefon: 51 49 18 93
      Redningsskøyte (RS «Emmy Dyvi»):
      Telefon: 916 79 612


      Annonse


      Meld deg på vårt nyhetsbrev