Hjelmeland kommune

Hjelmeland kommune
Hjelmeland – naturligvis!

Hjelmeland kommune ligger i hjertet av Ryfylke og er den nest største kommunen i Rogaland. Kommunen består av bydene Randøy, Fister, Årdal, Nessa, Jøsenfjorden, Jøsneset, Vormedalen, Helgøy og Hjelmeland. Tradisjonelt har landbruk og fruktdyrking vært de viktigste næringsveier i kommunen, men det er også en del annen virksomhet. Firmaet Norstone har store sanduttak med eksport til flere land. Det hentes sand fra flere steder i bygda, og den sorteres og renses ved et eget anlegg på Melsøyrane før den lastes på skip og eksporteres. Sandtak av mindre dimensjoner finnes i Tøtlandsvik og Jøsenfjorden. Kommunen har også en sandforedlingsbedrift og en takpannefabrikk. På Hundsnes har Mowi et lakseslakteri og det går daglig en rekke trailere med fersk laks herfra til markedene i Europa. Mowi har også lyktes med kommersielt kveiteoppdrett i Jøsenfjorden like ved. Og på Jøsneset driver Mikals Laks røyking av laks. Også reiseliv har etter hvert blitt en stor næring i Hjelmeland kommune.

  Et eldorado for båtfolk

  Ryfylke og Hjelmeland kommune er et eldorado for båtfolk. I linkene under finner du gjestehavner og uthavner i kommunen.


   Jøsenfjorden

   Har du ikke egen båt, kan du bli med Helgøy Skyssbåt på tur inn Jøsenfjorden for å oppleve både fjord og fjell. Du får se Skomakernibba fra fjorden, videre til Osmundshavn og innom Tytlandsvik før turen fortsetter til Segadal og inn i Førre med spektakulære høye fjell.


    Jærstolen

    De tradisjonelle jærstolene kommer også fra Hjelmeland – navnet skyldes at man tidligere flettet setene av siv fra Jæren. Den eneste produsenter av disse stolene – Aksel Hansson AS – finnes i Hjelmeland. I forbindelse med 100 års jubileet for oppstart av jærstolproduksjon, ble verdens største jærstol oppført på Hjelmeland. Stolen er 4,5 meter høy og i 2020 ble stolen plassert ved elveosen i nærheten av kommunehuset i Hjelmelandsvågen.


     Eventyrskogen

     Den populære stien i Bønardalen vekker sansene – enten du er barn eller voksen. I tillegg til mange eventyrfigurer utskåret i tre, er det langs den 1,5 km lange stien flere gapahuker / rasteplasser med mulighet for grilling.


      Sankefestivalen

      En årlig fest for naturen og det den har å gi oss av fantastiske produkter og opplevelser. Festivalen har fokus på naturbaserte produkter, opplevelser og lokal kulturhistorie. I 2021 arrangeres Sankefestivalen 26. og 27. juni.


       Ryfest

       I 2021 arrangeres Ryfest fra 3. til 5. september. Dette er en kultur- og matfestival som fremmer landbruk, lokale mattradisjoner, frukt, sjømat, havbruk, kunst, håndverk og kultur.


       Meld deg på vårt nyhetsbrev