Moss

Moss
Moderne, fremtidsrettet og attraktiv by.

Her finner du strender og båtliv, et yrende kunst- og kulturliv, gode shoppingmuligheter og fantastiske kulturlandskap, samt godt bevarte gamle bygninger og minnesmerker. Byen har et rikt kulturliv med mange aktiviteter og tilbud, og ble i 2017 kåret til årets kulturkommune i Østfold. Moss har gått fra å være bygget på industrivirksomhet til å bli en moderne, fremtidsrettet og attraktiv by.

  Jeløy

  Jeløya i Moss er en av de største øyene i Ytre Oslofjord og blir ofte kalt «Oslofjordens perle». Her finner du mange og lange strender, verneverdig skog, båtliv og kunstgallerier. Jeløya har rundt 40 store og små strender, så her er det stor sjanse for å finne din egen lille perle. Den ene stranda på Jeløya og en strand i Nesparken er sertifisert med Blått flagg (det vil si oppfyller strenge krav til blant annet vannkvalitet, universell utforming, renhet og avfallshåndtering).
  Følger du Kyststien rundt sørsiden av øya kommer du til Alby gård på en av Oslofjordens aller vakreste tomter, med kafé og Galleri F 15. Galleriet et av de eldste og mest anerkjente visningsstedene for samtidskunst i Norge, og ble opprettet allerede i 1966.


   Møllebyen

   Møllebyen ved Mossefossen var sentrum for byens første industrielle epoke, og bevarte denne status helt frem til omkring 1970. Bygningene er nå restaurert og Møllebyen fremstår i dag som et unikt historisk bymiljø. Her finner du et yrende kulturliv med kaféer, restauranter, gallerier, bibliotek og et moderne kinoanlegg, Moss By- og industrimuseum og Moss bryggerimuseum. Møllebyen har fått Statens Byggeskikkpris, Moss bys pris for god byggeskikk og Olavsrosa.


   Konvensjonsgården

   Konvensjonsgården er et vakkert gammel bygg på Verket i Moss. Her ble Mossekonvensjonen signert,- avtalen som ble sluttet mellom kronprins Karl Johan og den norske regjeringen 14. august 1814 og som gjorde slutt på krigen. I 1923 ble bygningen fredet.


    Moss kirke og kirketorget

    Moss kirke er en langkirke i nygotikk fra 1861. På Kirketorget på oversiden finner du en helt ny og stor lekeplass, hvor det ofte er yrende liv av store og små i helgene.


    Moss by- og industrimuseum

    Museet har en unik, historisk beliggenhet i to av de gamle møllebygningene midt i fossen og Møllebyen – og fossens betydning for Moss gjenspeiles i store deler av våre faste utstillinger. Barn ønskes spesielt velkommen til en koselig arbeidsøkt i vårt verksted. Hva med å skli ned sekkesklia midt i utstillingen? Sile stein eller lage ditt eget mel?


     Vansjø og Nesparken

     Med en strandlinje på over 200 kilometer og flateinnhold på 36 km² er Vansjø en av landets største innsjøer. Vansjølandskapet er fullt av fjorder, øyer, holmer og sund og er et veldig populært rekreasjonssted. Nesparken ligger vakkert til ved Vansjø og med umiddelbar nærhet til Moss sentrum. Parken ble åpnet 16. mai 1954 etter å ha blitt laget på dugnad av medlemmer i byens foreningsliv.


     Arrangementer


     Momentum 9: alienation
     Den 9. nordiske biennale for samtidskunst
     17. juni – 11. oktober 2017 Galleri F15 og Momentum Kunsthall
     MØTER OG TREFNINGER MED DET FREMMEDE
     Siden oppstarten i 1998 har MOMENTUM presentert de mest engasjerende kunstverkene og de mest interessante kunstnerskapene i norsk og nordisk sammenheng. Biennalen er etablert som den kanskje viktigste mønstringen av samtidskunst i Norden. Den niende utgaven av Momentumbiennalen tar utgangspunkt i begrepet fremmedgjøring. Med fremmedgjøring viser kuratorene til en samtidsverden der fremmede prosesser og aktører blir en integrert del av våre liv som følge av teknologiske, økologiske og sosiale transformasjoner.

     Kaptein Rødskjegg og SirkusSkurken
     I Nesparken har nå Kaptein Rødskjegg og sjørøverne etablert seg. SirkusSkurken er en forestilling stappet med moro og forviklinger. Denne gangen møter vi Sirkus Admiral Zlatan (kanskje bedre kjent som Kabel-Zlatan), denne artige figuren som har null retningssans, 100 kg blidhet og en gjennomføringskraft som andre bare kan misunne han. Nå har han startet sirkus, og kommer til Nesparken for å vise alle oss sitt fantastiske ensemble med en helt ekte sirkusartist i spissen. Her får du oppleve spektakulære sirkusnumre, spennende jakt og fantastisk familiehumor. Passer for pirater og piraterinner i alle aldre. Her kan familier fra fjern og nær oppleve en hyggelig dag i parken med strand og bading. Parken er selvfølgelig åpen for alle hele dagen, men "dørene" for show åpner kl 1600.

     Galleri Røed
     Galleri Røed Jeløy åpner ny utstilling lørdag 10 juni kl 1300. Igor Meyer maleri, Cathrine Muryn maleri og Britt Marie Bye fotografi. Velkommen til åpning lørdag 10 juni kl 13. Normale åpningstider: tirsdag-søndag 11-17. Utstillingen henger til 6 august 2017.

     Christian Frederik-dagene
     10 – 20. august 2017 Festdagene med forankring i Nordisk fredshistorie. Byen inviterer til folkefest i byens gater og scener. Konserter, foredrag, idrettsarrangementer vil sette byen på hodet den drøye uka festdagene varer.

     Festivalen sin
     25.–26. august
     Et musikkeentyr med et rikholdig repertoar med artister innenfor et stort spekter med genre. En festhelg for alle musikkelskere fra 0–110 år. Mer info her >>


     Uthavner

     Katteberget

     Viktige kontakter

     Meld deg på vårt nyhetsbrev