Stavanger i Rogaland fylke

Foto: Oddbjørn Erland Aarstad

Stavanger maritime museum
- Stavanger i Rogaland fylke

Stavanger maritime museum holder til i restaurerte kjøpmannsgårder i Stavanger havn og gir innblikk i lokalhistorie de siste 200 år. Stavanger grenser mot havet, og for å bli kjent med byens sjel og identitet er det avgjørende å forstå hvor viktig havet har vært for all utvikling i regionen. Hovedvekten av museets utstillinger er lagt på sjøfartshistorie, men du får også glimt inn i håndverkshistorie, handelsvirksomhet og generell byhistorie.

Museet fordeler seg over flere bygninger og tilbyr utstillinger med lydguide på norsk, engelsk og tysk, flere miljøutstillinger og aktivitetsutstillingen «Sjauing på kaien» som er veldig populær blant barn i alderen 3-12 år.

ÅPNINGSTIDER
Mandag: Stengt
Tirsdag – fredag: 11 – 15
Lørdag – søndag: 11 – 16

Sommersesong 15. mai - 15. september
Mandag – onsdag: 10 – 16
Torsdag: 10 – 19
Fredag – søndag: 10 –16

Billettpriser 2019
Voksen: 95 kroner
Barn under 6 år: Gratis
Barn 6–18 år: 50 kroner
Student: Gratis
Honnør: 70 kroner
Familie (opptil 2 voksne og 3 barn over 6 år): 250 kroner
Dagsbillett gir inngang på alle åpne MUST-museer samme dag.

Årskort
Voksen: 590 kroner
Barn: 290 kroner
Honnør: 490 kroner
Familie: 790 kroner
Årskortet gjelder på alle MUSTs museer i ett år fra kjøpsdato.

Arrangement 2019
14. februar 18-19.30
I krig og fred: Torsdag på museum

Foredrag om krigsseilerne i krig, hjemkomst og oppgjør. Ved historiker og direktør ved Senter for studier av Holocaust og livsynsminoriteter, Guri Hjeltnes.
Hvordan ble sjøfolkene mottatt ved hjemkomsten? Hvorfor ble krigsseilerne virvlet inn i konflikten om Nortraships hemmelige fond? Hvordan var det mulig at denne store innsatsen ikke ble erkjent før mange tiår etter 2. verdenskrig.
Guri Hjeltnes skrev to bind i historieverket om handelsflåten, «Sjømann – lang vakt» og «Krigsseiler – krig, hjemkomst, oppgjør». For disse bøkene har hun mottatt flere priser og utmerkelser, blant annet Anders Jahres kulturpris i 2016.

25. februar-3. mars
Vinterferie på museet

Kom og lag fine ting med snører og perler. Lær enkle og morsomme teknikker i makramé og knuter. Lek deg tilbake til gamle dager i aktivitetsutstillingen «Sjauing på kaien».

14. mars 18-19.30
Den internasjonalekrigsseilerhistorien: Torsdag på museum

Foredrag ved historiker Bjørn Tore Rosendahl, UiA.
Norske krigsseilere seilte sammen med sjøfolk og skip fra mange allierte nasjoner. Ved å lære om andre lands krigsseilere kan det bidra til å bedre forstå vår egen historie.
Foredraget tar utgangspunkt i boken «Allied Seafarers in the Second World War» (2018) som Rosendahl har redigert og hvor den allierte krigsseilerhistorien for første gang fortelles. Her kommer det bl.a. fram bemerkelsesverdig mange likhetstrekk mellom den norske og den internasjonale krigsseilerhistorien.

11.april 18-19.30
Industriby med hermetikk som grunnlag: Torsdag på museet

Foredrag ved John Gunnar Johnsen om hermetikkindustrien som driver for utvikling av industribyen Stavanger. Johnsen vil trekke linjer til grafisk og mekanisk industri og belyse hvordan Stavanger vokste til å bli en viktig industriby nasjonalt og internasjonalt- med utgangspunkt i hermetikkindustrien.
John Gunnar Johnsen har skrevet mange bøker om hermetikkindustrien, og har tidligere vært leder for Norsk hermetikkmuseum.

25. mai 13-15
Fiskekonkurranse

Frist lykken og hiv ut snøret fra Strandkaien. Hva får vi på kroken? Biolog fra Stavanger museum er med og utforsker fangsten, inni og utenpå. Alle deltagere får diplom. Drop-in-arrangement.

2. juni 11-16
Sommermarked i Gamle Stavanger

Museene i Gamle Stavanger, atelierer og verksteder pynter seg litt ekstra og inviterer til koselig marked i den historiske bydelen. Billett til Stavanger maritime museum gir inngang også på Norsk hermetikkmuseum, i tillegg til alle andre MUST-museer som er åpne den dagen.

15. juni 11-15
Havnelangs

Maritim familiemoro i hele Vågen. Velkommen til et mangfoldet av aktivitet! Stavanger havn inviterer havneaktører til å vise fram det de driver på med til daglig, og museene i Gamle Stavanger er selvsagt med. På kaien fra konserthuset, innover mot Vågsbunnen og ut og rundt Skansen videre mot Jorenholmen blir det omkring 50 maritime opplevelser for små og store på denne festdagen i havna. Bli med og se, opplev og lær om alt det spennende som foregår i Stavanger havn.
Foto: Elisabeth Tønnessen / MUST – Stavanger maritime museum
Foto: Andreas Kleiberg / MUST – Stavanger maritime museum
Foto: Andreas Kleiberg / MUST – Stavanger maritime museum
Foto: Andreas Kleiberg / MUST – Stavanger maritime museum
Foto: Andreas Kleiberg / MUST – Stavanger maritime museum
Foto: Andreas Kleiberg / MUST – Stavanger maritime museum

Stavanger maritime museum

Meld deg på vårt nyhetsbrev