RS-Magasinet

LEDER RS-MAGASINET nr 2/2013

RS-Magasient er en nyskapning fra Redningsselskapet. Et magasin som skal inspirere, skape glede, være raust med erfaringer og opplevelser fra den herlige kysten vår. Men et magasin med levende innhold skal også engasjere, provosere og føre til debatt.

Å vise glede samtidig som du redder liv, er lov. Å smile når du strekker ut en hånd for å ta imot en tamp, eller en baug som kommer litt feil inn til brygga, er også lov. «Style» på sjøen var et hedersbegrep som ble skapt for mange år siden – den gang respekten for hverandre som sjøfarere satt dypere enn det den kanskje gjør i dag.

Vi har foran oss en herlig sesong på sjøen i båt, eller som turist i vårt vakre kystlandskap. Jeg ønsker å slå et slag for begrepet, som egentlig tar opp i seg alle drømmer om en god dags seilas. Drømmen om å komme i land, slippe
en dregg med kveldssola hengende somen gigantisk osramkule midt i fleisen. Gjøre klar grillen, kanskje ta en ankerdram når skuta er vel fortøyd med en godt hamret bergkile foran, og samtidig sjekke et langt skrånende dreggetau som forsvinner i det klare vannet der bak.

Midt i en slik idyll kan det hende at vi stikker innom. Ikke jeg personlig, men en av de mange mannskapene våre som døgnet rundt, 365 dager i året passer på at du kan ha det godt med deg selv og drømmen din. Av og til bryter vi inn i idyllen med et blinkende blålys og lager store hekkbølger fordi vi leter etter noen.

Det nye RS-MAGASINET skal speile både drøm og alvor. For det er det Redningsselskapet omgir seg med daglig. Vi skal slippe smilet til i spaltene, humor er viktig. Vi skal også løfte en pekefinger innimellom, ikke for å befale, men for å minne dere på at sjøen kan være lumsk og uforutsigbar.

Uforutsigbar er ikke Jon Michelet. Larkollen-losen med den klare røsten sier det meste rett ut. I dette bladet løfter han på et par dekksluker og avslører innhold fra sin nye bok om «Skogsmatrosen» Halvor. Han avslører også sitt forhold til Kong Olav og de norske krigsveteranene.

I fjor brant det i 263 fritidsbåter. Dette er tall vi har fra Norsk Brannvernforening. Som regel går det bra, og historien vi gjenforteller fra Son, viser at rask reaksjon og godt sjømannskap redder liv selv om det oppstår brann.

Vi kan lære mye av en redningshistorie som gikk bra. Slike har vi heldigvis mange av. I dette bladet kan du blant annet lese om Harry Benjaminsen,
som holdt hodet både kaldt og over vannet, helt til redningsskøyta kom
den erfarne fiskeren til unnsetning.

Uten de 1000 frivillige ville RS vært noe helt annet. De gjør en fantastisk innsats. RS «Uni» i Trondheimsfjorden bemannes kun av frivillige 365 dager i året. Vi fulgte med under opptakene til ungdomsprogrammet Newton, med sin morsomme og vitebegjærlige programleder Selda Ekiz.

Redningsselskapet har en lang og fantastisk historie. Kanskje har du selv en historie som kan passe?

Eller du kan bli med vår journalist Tanja Krangnes på en reise med venneforeningen til RS-holmen Heia. Et sted, et skjær, en holme full av historie og gode anekdoter. Akkurat som innholdet i dette bladet…

Du kan lese RS-Magasinet nr 2/2013 her >>


Frode Pedersen

Frode Pedersen begynte som ansvarlig redaktør for Redningsselskapet medlemsblad – Trygg på sjøen – i januar 2013. Han kom fra stillingen som redaktør i Båtliv og Norsk Maritimt Forlag hvor han var ansatt fra 2005 til 2013. Han har over 35 års erfaring fra norsk presse. Da han begynte i Båtliv, hadde han vært 21 år i Aftenposten, som fotojournalist, nyhetsjournalist og reportasjeleder. I løpet av vinteren og våren 2013 sørget Frode Pedersen for å gi magasinet et stort løft både utseende- og innholdsmessig. Medlemsbladet fikk navnet RS-Magasinet og markerte seg fra første utgave som et magasin som legges merke til, både av medlemmer av Redningsselskapet, båtbransjen, politikere og andre som har et nært forhold til sjø- og båtliv. Frode Pedersen er en viktig stemme for trygghet på sjøen. Han har tatt modige standpunkt og rettet søkelys på en rekke punkter som har ført til både regelendringer og viktig debatt. Hans ledere i RS-Magasinet blir derfor lagt merke til. De fleste av dem er fortsatt aktuelle som verdifull lesning og som veiledere. Vi har derfor valgt å samle lederne i VELiHAVN.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.