Drømmesommer
LEDER RS-MAGASINET nr 3/2013
Det er mange år siden jeg har sett så mange båter på sjøen som denne sommeren. At solen igjen smiler til båtfolket, er viktig. Jeg siterer gjerne mine venner Karin Muri og Bjørn Thunæs – begge ihuga båtfolk gjennom mange år. Vi møttes på Koster, slik vi har gjort det de siste 10-15 årene. De med båten full av sommerglade barn, som hadde smilene pyntet med store softis-barter. Vi priset været, båtfolk liker seg jo best når solen skinner. Eller for å si det litt annerledes; alt blir så mye lettere når solen skinner. Verden blir liksom så uendelig mye større når lys og varme fyller rommet rundt oss og himmelen over oss.
Karin innrømmet det mer enn gjerne. Hadde det kommet en sommer til med så mye regn og uberegnelige vinder som i de foregående, ja så hadde båten røket til fordel for noe på land. Kanskje på et sted med større solgaranti? Men så kom altså denne sommeren. Uthavnene speilet seg i blågrønt klart vann. Og med gradestokken som hele tiden svingte seg over 20 tallet, ble båtsalget raskt et ikke-tema hos Karin og Bjørn. Om natten spratt morilden rundt som fyrverkeri og gjorde kveldene romantisk vakre.
Jeg vet at jeg nå snakker på vegne av dem som mange kaller «sytpeisan sørpå». Båtfolket på Vestlandet og nordover er blant de mer robuste båtbrukerne. De har lært seg å leve med det været som kommer. Båtene der er også tilpasset værtyper som skifter med vindene. Kanskje har vi andre noe å lære av dette.
At troen på båtlivet nå er tilbake, skal vi holde på. Det er viktig for en sterkt konjunkturutsatt båtbransje, og det er viktig for alle dem som prøver å gjøre det mer levelig i havnene vi besøker som gjester.
At vi i Redningsselskapet får mer å gjøre, er bare positivt. I sommer har vi hjulpet 5726 personer i fritidsbåt fra mai og ut august. Økningen i antall oppdrag på deler av kysten skyldes ikke at folk slurver med vedlikeholdet. Det handler nok mer om at mange igjen pusser rust av både seg selv og båten, og da kan det skje uforutsette ting.
Denne sommeren har vi hatt få alvorlige ulykker. Den ene store i Kragerø, hvor to personer døde, og to ble skadet, minnet oss igjen om noen grep for å ta vare på egen sikkerhet. Punkt nummer én er vest, for at du skal holde deg flytende når du faller i vannet, og for at redningsmannskapene lettere skal finne deg. Punkt to: Det er veldig viktig å følge reglene om lanterneføring når du navigerer om natten. Det selvfølgelige tredje punktet er å avpasse farten etter de omgivelsene man ferdes i.
Det er kanskje en illusjon å tro at man skal klare en nullvisjon for ulykker og hendelser på sjøen, men vi kan fortsatt bli flinkere til å ta grep for å minske de mer alvorlige hendelsene. Ikke minst er dette viktig å tenke på når vi nå går inn i den mørkere årstiden.
Redningsselskapet er i første linje når det gjelder å sikre beredskapen langs norskekysten. I år har veldig mange valgt å støtte oss i dette arbeidet. Bare siden i fjorsommer har vi fått 11.000 flere medlemmer. Vi har døpt tre nybygde skøyter, og i sommer har tre donatorer valgt å støtte oss med hver sin nye redningsskøyte. Disse vil bli ferdige i løpet av 2014 og 2015. Bare dager før vi gikk i trykken, bestemte Hans Herman Horn seg for å gi midler til sin tredje redningsskøyte.
Neste år feirer Det Norske Veritas 150 år. De ønsker å markere dette med å fullfinansiere en ny skøyte som skal ha stabelavløpning når jubileumsfesten starter i juni neste år.
I mai fikk vi beskjed om at søskenparet Gunvor og Tore Ulstein og Ulsteingruppen valgte å hedre sin far Idar Ulstein med en redningsskøyte i stedet for en bauta. Gaven på 20 millioner skal nå brukes til å utvikle en helt nye type redningsskøyte i 20-metersklassen. Navnet blir RS «Idar Ulstein».
At det er tverrpolitisk enighet om å støtte Redningsselskapets arbeid, ble understreket av at den rødgrønne Regjeringen valgte å plusse på våre bevilgninger med 20 millioner bare tre dager før valget.
Også for Redningsselskapet har dette blitt en drømmesommer.
Du kan lese RS-Magasinet 3/2013 her >>