Det er lov å være litt stolt

Neste år fyller Redningsselskapet 130 år. Det skal vi helt garantert feire, om enn ikke like kraftig som da vi rundet 125. Det ble en folkefest kysten rundt. Da vi leverte fra oss forrige magasin, hadde vi laget 30 utgaver av RS-Magasinet.

Jeg ble bedt om å bidra til å lage et nytt magasin da jeg startet i jobben i Redningsselskapet i mars 2013. Allerede i juni hadde vi det første magasinet klart.

Redningsselskapet hadde lenge vært opptatt av at alle måtte bruke vest så lenge de befant seg i båt. Hva kunne vel da være en bedre første forside enn at Therese Johaug frontet vestsaken, og at hun fikk være med om bord i en redningsskøyte noen timer for å bli bedre kjent med våre rutiner og krav til sikkerhet. Det var vår kunnskapsrike skipper, Kai Jensen, som ble vert for skistjernen. Vi satte vel allerede da standarden for hva vi ville med et nytt magasin. Det skulle reflektere alt Redningsselskapet gjorde og stod for. Historiene skulle vi hente fra jobben som blir gjort av våre mannskaper. Året rundt i all slags vær. Det vi var veldig klare på, var at vi ikke skulle lage et rent båtblad. Vi skulle ha en miks av godt fortalte historier med mennesker i fokus. De som redder, og de som blir reddet eller får bistand og hjelp.

Det var de mange ulykkene med fiskere langs norskekysten som fikk marinelegen Oscar Tybring til å grunnlegge Redningsselskapet (Norsk Selskab for Skibbrudnes Redning – NSSR) i 1891. Senere forenklet til Redningsselskapet (RS).

Et godt magasin skal derfor også fange opp historier fra de mange næringene som holder til langs kysten. Alt fra båt- og fisketurisme, til de kommersielle fiskeriene. Fra havbruksnæringen til verfts- og skipsbygging og vedlikehold. Stoffområder som har fått god plass i våre spalter. Også i dette nummeret har vi med oss ekte folk som lever tøffe liv langs kysten.

Men et magasin skal også kunne overraske. At vi har flinke sjøfolk i Redningsselskapet, er vel ingen i tvil om. At vi ved utgangen av oktober har reddet 31 liv fra å drukne, sier sitt om innsatsen fra våre mange faste og frivillige mannskaper. De som går ut når andre går inn.

På sjøen kalles en arbeidsperiode for «tørn». Dette er avledet av et maritimt utrykk som betyr å legge et tau, eller en knute, slik at det skaper friksjon. Men, det brukes også om det å stå en vakt av en viss varighet. Rortørn, utkikkstørn eller vakttørn. Hvordan våre folk fyller et fritørn, kan det være interessant å vite noe om. Også for våre lesere, mener vi.

I denne utgaven av fritørnet har vi reist med munnbind til Namdalen for å besøke en særdeles engasjert og aktiv skipper. Når han ikke har fri, jobber han som skipper på RS «Gjert Wilhelmsen» med base på Sørøya i Finnmark. Hans fritid og hans liv skiller seg mye fra andres, men mange finner mye de kan nikke anerkjennende til. Akkurat som møter og opplevelser ellers i livet.

Vi liker å kalle RS-Magasinet for en suksess. Jeg skal komme tilbake til hvorfor mot slutten. Redaksjonen har alltid bestått av en kjerne gode kolleger som har hatt hjertet sitt i Redningsselskapet, og skriveferdigheten fra journalistikken. Det gjelder fast ansatte, men også frilansere.

Som alt annet vi gjør i Redningsselskapet, så setter vi høye krav til både språk og bilder. God journalistikk skaper ikke seg selv. Det må finnes en historie å fortelle. Da er ved vi kjernen. Den store «RS-familien». Uten våre sjøfolk hadde vi ikke hatt mye å skrive om. Våre skøyter går ut når andre går inn. Slikt blir det dramatikk og sterke historier av.

I vår ble mange tusen av våre medlemmer, som også er våre kritiske lesere, spurt om betydningen av RS-Magasinet som en del av medlemskapet i Redningsselskapet. Vi ble mektig stolt av de mange svarene vi fikk, men sterkest uttrykt gjennom at 68 prosent svarte at de bruker magasinet som sin hovedkilde til alt de ønsker å vite om båt, båtliv og Redningsselskapet. Det er lov å være stolt av noe folk liker, og ikke minst være opphav til et sted hvor folk søker informasjon og kunnskap.

Jeg benytter anledningen til å takk våre lesere for tilliten! Uten dere, intet magasin. 2021 ligger foran oss med blanke ark. Det fine med et magasin som hverken trenger strøm eller må åpnes med passord, er at det kan leses av alle i familien. På do hjemme, eller i solnedgangen om bord. Nå sitter du med det første av de neste 30!

RS-MAGASINET 4/2020


Frode Pedersen

Frode Pedersen begynte som ansvarlig redaktør for Redningsselskapet medlemsblad – Trygg på sjøen – i januar 2013. Han kom fra stillingen som redaktør i Båtliv og Norsk Maritimt Forlag hvor han var ansatt fra 2005 til 2013. Han har over 35 års erfaring fra norsk presse. Da han begynte i Båtliv, hadde han vært 21 år i Aftenposten, som fotojournalist, nyhetsjournalist og reportasjeleder. I løpet av vinteren og våren 2013 sørget Frode Pedersen for å gi magasinet et stort løft både utseende- og innholdsmessig. Medlemsbladet fikk navnet RS-Magasinet og markerte seg fra første utgave som et magasin som legges merke til, både av medlemmer av Redningsselskapet, båtbransjen, politikere og andre som har et nært forhold til sjø- og båtliv. Frode Pedersen er en viktig stemme for trygghet på sjøen. Han har tatt modige standpunkt og rettet søkelys på en rekke punkter som har ført til både regelendringer og viktig debatt. Hans ledere i RS-Magasinet blir derfor lagt merke til. De fleste av dem er fortsatt aktuelle som verdifull lesning og som veiledere. Vi har derfor valgt å samle lederne i VELiHAVN.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.