Sommeren da alle tok på seg vesten

LEDER RS-MAGASINET nr 2/2014

Båten ligger fortøyd til et svaberg og nikker og napper store JA! Den uendelige lengselen etter de varmende solnedgangene, en inviterende latter fra en du er glad i. Vinglasset som blinker vaklende på et svaberg et sted i skjærgården. Orange unger som fisker krabber fra berget det varme.

Keepers of the dream! Et utrykk jeg skapte i min tid som redaktør i Båtliv. Det handler om at vi som journalister skriver om båter
og ferievalg, men sist, men ikke minst, kan vi påvirke drømmer og lengsler.

Av og til får jeg likevel lyst til å legge ansiktet i litt mer alvorlige folder, men bare for en liten stund.

Redaktør Hans Due raljerte i sin siste leder i Båtmagasinet over at undertegnede og Redningsselskapets generalsekretær Rikke Lind burde ha
startet en egen holdningskampanje internt i Redningsselskapet om ordbruk og oppførsel før vi gikk ut i offentligheten med et vestpåbud. Jeg har ingen problemer med å ha brukt ordet «skandaløst» om regjeringens avgjørelse om ikke å innføre et vestpåbud så raskt som mulig. Generalsekretæren skjemmes heller ikke for at hun under åpningen av utstillingen Sjøen for Alle «tredde» en vest over hodet på statssekretær Dilek Ayhan, ifølge ansvarlig redaktør Ole Henrik Nissen- Lie i Norsk Maritimt Forlag.

Nissen-Lie tar utgangspunkt i reelle kommentarer de har fått fra sine Seilas- lesere, og konkluderer derfor med at man ikke kan forby drukning. Han utdyper videre disse meningene med å si at vest i seg selv ikke trenger å redde liv. Tilleggsutstyr som VHF og personlige nødsendere er også viktig. Her er jeg helt enig.

Jeg er litt mer i tvil om synsingen til Due i Båtmagasinet. Det er erfaring og loggførte hendelser fra 44 redningsskøyter som danner grunnlaget for min holdning og mening i forholdet til et vestpåbud. I tillegg har vi fersk statistikk som viste at 27 av 34 som druknet fra fritidsbåt i fjor ikke brukte vest. At Arbeiderpartiets stortingsgruppe nå ønsker å samle flertall for å kjøre gjennom et representantforslag om påbud i denne saken, ser jeg på som en seier for fornuften.

For noen få uker siden opplevde to av Redningsselskapets fartøyer å være først på stedet ved en meget alvorlig ulykke ved Herøy på Helgeland. Fem menn hadde kjørt en fritidsbåt opp på et skjær i 30 knop. I følge redningsmannen som kom til, konstaterte han raskt at det her dreide seg om en særdeles alvorlig ulykke. Det ble også raskt konstatert at hvis båten ikke hadde kilt seg fast mot en stein, ville den ha glidd tilbake i sjøen. Ingen hadde redningsvest på seg. Redningsskøyta målte en dybde 7,5 meter rett nedenfor der båten heldigvis ble liggende i ro. Jeg ønsker ikke å spekulere om hva som kunne ha blitt utfallet, men forholder meg til de faktiske forholdene.

Hvis Due og Nissen-Lie prøver å feste grepet som båtlivets populister, vil de
sikkert lykkes innenfor en snever menighet. Sannheten er at så mange som 82 prosent av norske båtbrukere sier Ja til å følge et påbud om vest. 94 prosent av kvinnene i samme undersøkelse, utført av Ipsos MMI i fjor, ville gjerne ha et påbud og vil følge dette. Blant mennene var det noen færre. Kanskje flere menn og bransjen som sådan burde lyttet til damene i dette og andre sikkerhetsspørsmål. Det kunne for eksempel resultert i økt trygghetsfølelse og større interesse for båt som ferieform, og kanskje ført til en økning i båtsalget.

Hans Due bruker språkbildet «tøffer av gårde» når han skal understreke hvor dumt dette forslaget om påbud er. Problemet er at det er fåtallet på fjorden som i dag tøffer av gårde. Derimot preger fart og hestekrefter
en stor del av dagens fritidsbåtflåte. Ser vi på statistikken over de norske fritidsbåtene, har 70.000 av de 152.000 båtene som er registrert i Redningsselskapets småbåtregister motorkraft på fra 50 hk og oppover til flere hundre hester. Her snakker vi om joller og motorbåter i kategorien mellom 10-29 fot.

Jeg ønsker så definitivt ikke å ødelegge sommerhyggen for noen som helst. Jeg er også tilhenger av fart og spenning knyttet til båt. Men dette handler om noe helt annet. Faktum er at mange får sommerdrømmen knust fordi de skal være så forbasket sta. Dør én, «dør» ofte en hel familie av sorg. Våre redningsmannskaper kjenner ofte på denne sorgen, og det er de som må forholde seg til pårørende som fortvilt søker svar.

Jeg tror Due og Nissen-Lie representerer mindretallet i spørsmålet om vestpåbud. Det må de gjerne fortsette med. Det var sågar noen som truet med å melde seg ut av Redningsselskapet etter undertegnedes
og Rikke Linds ordbruk og oppførsel mot statssekretæren. Sannheten er at disse kunne telles på to hender.

RS satte nylig ny medlemsrekord med 72.000 totalmedlemmer. Kanskje er det en form for svar på tiltale, det også?

Ha en fin og trygg båtsommer!

Du kan lese RS-Magasinet 2/2014 her >>


Frode Pedersen

Frode Pedersen begynte som ansvarlig redaktør for Redningsselskapet medlemsblad – Trygg på sjøen – i januar 2013. Han kom fra stillingen som redaktør i Båtliv og Norsk Maritimt Forlag hvor han var ansatt fra 2005 til 2013. Han har over 35 års erfaring fra norsk presse. Da han begynte i Båtliv, hadde han vært 21 år i Aftenposten, som fotojournalist, nyhetsjournalist og reportasjeleder. I løpet av vinteren og våren 2013 sørget Frode Pedersen for å gi magasinet et stort løft både utseende- og innholdsmessig. Medlemsbladet fikk navnet RS-Magasinet og markerte seg fra første utgave som et magasin som legges merke til, både av medlemmer av Redningsselskapet, båtbransjen, politikere og andre som har et nært forhold til sjø- og båtliv. Frode Pedersen er en viktig stemme for trygghet på sjøen. Han har tatt modige standpunkt og rettet søkelys på en rekke punkter som har ført til både regelendringer og viktig debatt. Hans ledere i RS-Magasinet blir derfor lagt merke til. De fleste av dem er fortsatt aktuelle som verdifull lesning og som veiledere. Vi har derfor valgt å samle lederne i VELiHAVN.