Hatten under Torghatten, og et par andre spennende sommermøter

Sommeren for to år siden. Det var vel enda mens korona var ensbetydende med store, saftige jordbær. Jeg og kona hadde lånt bobil. For første gang i mitt liv skulle jeg velge hjul fremfor hytte ved sjøen og båt som ferieform. Nok om det. Vi tok av fra trønderhovedstaden og satte kursen nord, men lot kompassnåla vingle både i øst og vest. Sånn er vakre Helgeland. Uten å vite det, innledet vi trenden med norgesferie året før det smalt.

Som ansatt «i det gode selskap», Redningsselskapet, så har du venner og kolleger på hvert nes langs kysten av Norge. Det ble litt sånn denne gangen også. Vi måtte jo si hei når vi dro forbi. Det ble ganske mange koselige kaffekopper og heisan langs vår ferd. Men det er nok ett minne som står frem litt sterkere. Det var for så vidt et kort møte. Mannen jeg møtte satt på et traktorsete, og var i gang med å klippe flere titalls mål med gressplen. Jeg hadde jaktet han noen timer, alle sa at han dukker nok opp. Og plutselig satt han her.

Per Kåre Hatten er frivillig i Redningsselskapets sjøredningskorps med base i Brønnøysund. Sammen med mange andre var han med å revitalisere korpset for noen år siden, og har vært både båtfører og leder siden den gang. Men da jeg traff ham var han altså i sivil og kunne tituleres campingplasseier og bonde. Men ingen hvilken som helst. Han driver kanskje en av Norges mest besøkte, og best beliggende, campingplasser i landet. Torghatten Camping & Strandrestaurant leverte i 2020 sitt beste resultat noensinne, ifølge lokalavisen. Da vi bestilte plass her året før, ante ikke jeg at jeg hadde en kollega som var gourmet, bonde, båtfører og campingplasseier. Det kom som et tips fra en annen kollega da vi drakk kaffe sammen dagen før i Rørvik. Du kan lese mer om «Hatten under Torghatten» inne i magasinet.

Poenget mitt er at, selv om landet vårt er langt og det mange definerer som grisgrendt, så finnes det noen som kjenner noen som kjenner deg, eller motsatt. «Æille har et syskenbån på Gjøvik» sang Prøysen i 1969. Han tok de fleste og det meste på kornet.

Så derfor oppfordrer jeg båtfolket denne sommeren til å tenke på alle de fantastiske møtene man kan komme til å gjøre hvis man oppsøker det litt ukjente. Båtfolket, slik jeg kjenner dem fra mange havnetreff, er utrolig sosiale vesener. Vi liker å dele historier, erfaringer og observasjoner. Ofte samlet og spart gjennom tiår med kjølstokk som nederste bærebjelke i sommerlivet.

Ikke alle båtfolk i dette landet har bare gode minner fra sommeren. 22. juli 2011 mistet Norge en del av seg selv. Tragedien som rammet denne dagen, fikk enorm betydning for så mange. Sorgen og savnet vil aldri forsvinne, men vi kan ta noe av det hverdagslige tilbake. Det har Jørn Øverby fra Utstranda forsøksvis gjort. Men for han som har hatt utsikt til Utøya siden den gang, og som ofret mye for å redde, for han vil sommertiden for alltid være et både og. I dette magasinet kan du lese om hvordan han har det ti år etter.

Det å lage leseverdige opplevelser er noe redaksjonen i RS-Magasinet setter høyt. Hva er vel mer sommerlig enn flip-flops. Dette håpløse fottøyet som oser plast og klam lukt. Som mange av våre lesere vet, så betyr miljø- og bærekraftutfordringer mye for oss i Redningsselskapet. Derfor har vår utsendte seilt over Victoriasjøen på en regnbuefarget båt laget av gamle flip-flops. Hun forteller at dette er begynnelsen på en bevegelse, og et opprør mot plastforsøpling, som sprer seg over Afrika.

At det er de unge som skal redde verden og ta over roret, kan vi eldre godt kjenne litt på. Astri og Liv er to sånne jenter som bare gjør det. I påsken tok de to 16-åringene like godt pappas båtnøkler. Reiste til Kristiansand og satte kursen hjem til Asker i en daycruiser. Det ble en kald og ganske så ensom tur opp langs kysten. Men den bød også på overraskelser. Noen fine, andre så definitivt ikke slik vi båtfolk ønsker å lese om.

Og midt oppe i alt dette sommerlige byr vi på en skikkelig vinteropplevelse. Hva er vel mer vinter enn Lasse Kjus? «Kjuser ́n» som folkemunne kaller sin helt. Men det fin-nes et par andre sider av denne mannen som lukter veldig sjø og sololje. Varme svenske svaberg, ja til og med en egen sommerøy med brygge til både båt og sjøfly.

Kanskje vi kan by på noe du ikke vet? Søke det ukjente for opplevelsens skyld. Utfordre deg selv? Det er sommeren sin det!

RS-MAGASINET


Frode Pedersen

Frode Pedersen begynte som ansvarlig redaktør for Redningsselskapet medlemsblad – Trygg på sjøen – i januar 2013. Han kom fra stillingen som redaktør i Båtliv og Norsk Maritimt Forlag hvor han var ansatt fra 2005 til 2013. Han har over 35 års erfaring fra norsk presse. Da han begynte i Båtliv, hadde han vært 21 år i Aftenposten, som fotojournalist, nyhetsjournalist og reportasjeleder. I løpet av vinteren og våren 2013 sørget Frode Pedersen for å gi magasinet et stort løft både utseende- og innholdsmessig. Medlemsbladet fikk navnet RS-Magasinet og markerte seg fra første utgave som et magasin som legges merke til, både av medlemmer av Redningsselskapet, båtbransjen, politikere og andre som har et nært forhold til sjø- og båtliv. Frode Pedersen er en viktig stemme for trygghet på sjøen. Han har tatt modige standpunkt og rettet søkelys på en rekke punkter som har ført til både regelendringer og viktig debatt. Hans ledere i RS-Magasinet blir derfor lagt merke til. De fleste av dem er fortsatt aktuelle som verdifull lesning og som veiledere. Vi har derfor valgt å samle lederne i VELiHAVN.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *